Novica 07.09.2022

Objavljene Smernice Evropske komisije za promocijo socialnih eksperimentov in Priročnik za širjenje socialnih inovacij

Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje (DG EMPL) Evropske komisije je pripravil komplementarna dokumenta na področju socialnih inovacij. Smernice podpirajo države članice in vse akterje pri razvoju socialnih inovacij v okviru Evropskega socialnega sklada plus (ESS+).

Smernice za promocijo socialnih eksperimentov definirajo kaj so socialni eksperimenti in zagotavljajo praktične in pragmatične nasvete za pripravo projektov. Pripravljene so tako na podlagi konceptualnih izhodišč kot praktičnih izkušenj EaSI projektov. Smernice vsebujejo številna orodja, modele in metode, ki jih lahko uporabimo pri eksperimentiranju. Namenjene so predvsem upravičencem oziroma prijaviteljem EaSI projektov, hkrati pa so koristne tudi za druge praktike socialnega eksperimentiranja.

Priročnik za širjenje socialnih inovacij vzame pod drobnogled uvajanje tistih inovacij, ki so perspektivne in jih nameravamo razširiti. Priročnik skozi sedem korakov opiše, kako strateško uporabiti ESS+ sredstva. Namenjen je organom držav članic, ki so vključeni v pripravo ESS+ programov. Priročnik temelji na številnih Evropskih in drugih raziskovalnih projektih, praktičnih izkušnjah, socialnih politiki EU.

Orodji popeljeta bralca skozi celoten proces socialnega inoviranja: od definiranja problema do razvoja inovativnih rešitev, demonstracije potencialov inovacij in prenosa partikularnih izkušenj v širše okolje.

 

 

Aktualno

Več
Dogodek

Predstavitev EaSI na Simpoziju v Dubrovniku – EaSI presentation at the Symposium in Dubrovnik

Več
Novica

Objavljen je razpis za vzpostavitev in utrjevanje nacionalnih kompetenčnih centrov za socialne inovacije

23.08.2023 Več
Novica

Predstavitev EaSI na gradu Cmurek

23.06.2023 Več